Somat Logo

Humus, baba ghanouj și salată de morcovi

Ingrediente
Porții: 4

  • 2 vinete
  • 400 g de morcovi
  • 250 g de năut (la conservă, scurs de apă)
  • 2 căței de usturoi
  • 2 lămâi
  • 10 g de mentă
  • 50 g de merișoare (confiate)
  • 30 g de semințe de dovleac
  • 5 lingurițe de pastă de susan
  • 1 linguriță de iaurt simplu (3,8% grăsime)
  • 2 crenguțe de cimbru
  • 2 lingurițe de chimion
  • 50 ml de apă
  • 5 lingurițe de ulei de măsline
  • sare
  • piper
  • fâșii de legume pentru servire

Ustensile: cuptor, tocător, cuțit, cuțit de decojit legume, răzătoare, o tigaie mică, lingură de lemn, un castron mare, robot de bucătărie

Preîncălzește cuptorul la 200°C. Taie în două și pe lung vinetele, taie pulpa acestora pe diagonală și adaugă deasupra puțin ulei de măsline. Lasă-le la copt circa 30 – 40 de minute până devin moi. Apoi lasă-le să se răcească.

Pentru salata de morcovi, toacă menta mărunt. Decojește și răzuiește morcovii.

Prăjește semințele de dovleac până li se simte aroma. 

Amestecă morcovii răzuiți cu menta tocată, semințele de dovleac prăjite, merișoarele, jumătate din cantitatea de chimion, niște zeamă de lămâie și niște ulei de măsline. Asezonează cu sare și piper și lasă compoziția de-o parte timp de 10 – 20 de minute.

Pentru humus, pasează năutul cu usturoiul decojit, pasta de susan, uleiul de măsline, apa, niște zeamă de lămâie, restul de chimion, sare și piper. Pune compoziția într-un castron.

Pentru sosul de vinete, scoate pulpa vinetei și toac-o mărunt. Pune-le într-un castron mare. Vinetele trebuie să se răcească înainte de a le prepara.

Apoi, toacă mărunt frunzele de cimbru și usturoiul. Adaugă-le peste piureul de vinete împreună cu niște pastă de susan, iaurt simplu și zeamă de lămâie. Amestecă până ce totul se combină bine. Asezonează cu sare și piper. Savurează platoul mezze cu legume tăiate fâșii!

Ți-e teamă de dezordine? Să nu îți fie!

După ce ai terminat de gătit pentru a te bucura de #momenteimpreuna alaturi de cei dragi, nu trebuie să îți faci griji pentru vasele murdare.

Cu Pur și Somat, chiar și cea mai greu de îndepărtat murdărie, precum grăsimea sau grăsimea arsă, este îndepărtată. Așadar, vasele se curăță ușor și perfect.