Porții: 4
Ingrediente:
- 2 vinete
- 400 g de morcovi
- 250 g de năut (la conservă, scurs de apă)
- 2 căței de usturoi
- 2 lămâi
- 10 g de mentă
- 50 g de merișoare (confiate)
- 30 g de semințe de dovleac
- 5 lingurițe de pastă de susan
- 1 linguriță de iaurt simplu (3,8% grăsime)
- 2 crenguțe de cimbru
- 2 lingurițe de chimion
- 50 ml de apă
- 5 lingurițe de ulei de măsline
- sare
- piper
- fâșii de legume pentru servire
Ustensile: cuptor, tocător, cuțit, cuțit de decojit legume, răzătoare, o tigaie mică, lingură de lemn, un castron mare, robot de bucătărie
Preîncălzește cuptorul la 200°C. Taie în două și pe lung vinetele, taie pulpa acestora pe diagonală și adaugă deasupra puțin ulei de măsline. Lasă-le la copt circa 30 – 40 de minute până devin moi. Apoi lasă-le să se răcească.
Pentru salata de morcovi, toacă menta mărunt. Decojește și răzuiește morcovii.
Prăjește semințele de dovleac până li se simte aroma.
Amestecă morcovii răzuiți cu menta tocată, semințele de dovleac prăjite, merișoarele, jumătate din cantitatea de chimion, niște zeamă de lămâie și niște ulei de măsline. Asezonează cu sare și piper și lasă compoziția de-o parte timp de 10 – 20 de minute.
Pentru humus, pasează năutul cu usturoiul decojit, pasta de susan, uleiul de măsline, apa, niște zeamă de lămâie, restul de chimion, sare și piper. Pune compoziția într-un castron.
Pentru sosul de vinete, scoate pulpa vinetei și toac-o mărunt. Pune-le într-un castron mare. Vinetele trebuie să se răcească înainte de a le prepara.
Apoi, toacă mărunt frunzele de cimbru și usturoiul. Adaugă-le peste piureul de vinete împreună cu niște pastă de susan, iaurt simplu și zeamă de lămâie. Amestecă până ce totul se combină bine. Asezonează cu sare și piper. Savurează platoul mezze cu legume tăiate fâșii!
După ce ai terminat de gătit nu trebuie să îți faci griji de vasele murdare! Bucură-te de mai multe #momenteimpreuna alături de cei dragi!
Cu Pur și Somat, chiar și cea mai dificilă murdărie, precum grăsimea și resturile de mâncare arsă, este îndepărtată cu ușurință.