Turtă turcească

Porții: 4

Ingrediente

  • 200 g de făină de alac (tip 1050) sau făină albă
  • 1 linguriță de ulei de măsline
  • 100 ml de apă (călduță)
  • 2 roșii
  • 10 g de pătrunjel (separat)
  • 400 g de carne tocată de miel
  • 4 lingurițe de pastă de roșii
  • 2 lingurițe de ulei de usturoi
  • 1⁄4 lingurițe de usturoi sălbatic uscat
  • 1 linguriță de ardei iute pisat
  • 1⁄2 lingurițe de chimion
  • (zeama) de la 1 lămâie pentru ornare
  • 1⁄2 lingurițe de sumac pentru ornare
  • făină de alac pentru pudrare 
  • sare
  • piper

Ustensile: cuptor, sită, un castron mare, hârtie de copt sau piatră pentru copt pizza, prosop de hârtie, tocător, cuțit, castron termorezistent, hârtie pergament, făcăleț

Preîncălzește cuptorul la temperatură maximă (230°C - 300°C/450°F - 475°F) și așază în interior piatra de copt pizza sau hârtia de copt pentru a se preîncălzi. Într-un castron mare, cerne făina de alac împreună cu sarea şi puţin praf de copt și adaugă treptat apă călduță și ulei de măsline. Frământă bine aluatul timp de circa 5 minute, până devine moale și elastic.

Formează bile de aluat de dimensiunea unei mingi de tenis, acoperă-le cu un prosop de hârtie umezit și lasă-le la dospit timp de circa 10 minute.

Pune roșiile într-un castron termorezistent și toarnă apă fierbinte până acoperă roșiile. Lasă-le circa 30 de secunde, apoi răcește-le rapid într-o baie de gheață înainte de a le decoji.

Toacă pătrunjelul mărunt. Lasă de-o parte jumătate din cantitate pentru ornare. Într-un castron mare, amestecă roșiile tăiate cuburi, carnea tocată de miel, jumătate din cantitatea de pătrunjel, pasta de tomate, usturoiul sălbatic uscat, uleiul de usturoi, ardeiul iute pisat și chimionul. Asezonează cu sare și piper.

Pe o suprafață presărată bine cu făină, întinde bilele de aluat sub formă de cercuri mari, cu o grosime de aproximativ 1/2 cm. Așază-le pe hârtia pergament.

Întinde amestecul din carnea de miel într-un strat subțire deasupra aluatului și apasă ușor cu vârfurile degetelor. Pune preparatul în cuptor, lăsându-l cu grijă pe foaia de copt încălzită. Lasă compoziția la cuptor circa 5 – 8 minute sau până se formează bule și capătă o culoare maronie pe margini. Repetă aceeași procedură și pentru restul de aluat și topping.

Presară pătrunjelul. După preferințe, se poate adăuga zeamă de lămâie și sumac după gust. Rulează și poftă bună!

IAR VASELE MURDARE? NICIO GRIJĂ!

După ce ai terminat de gătit nu trebuie să îți faci griji de vasele murdare! Bucură-te de mai multe #momenteimpreuna alături de cei dragi!

Cu Pur și Somat, chiar și cea mai dificilă murdărie, precum grăsimea și resturile de mâncare arsă, este îndepărtată cu ușurință.

Află mai multe