Skip to Content

Pete dificile – cum se pot curăța cele mai murdare vase cu ajutorul mașinii de spălat vase?

Chiar dacă mașina ta de spălat vase nu întâmpină probleme în a face față vaselor și tacâmurilor zilnice, curățarea oalelor deosebit de murdare, a tigăilor arse și a altor articole solicitante poate implica un efort suplimentar. Obține vase extrem de curate de fiecare dată cu ajutorul sfaturilor noastre de înmuiere în prealabil, clătire dar mai ales cu ajutorul produselor noastreîndepărtând astfel cele mai dificile pete..

Cum se curăță o oală cu resturi de mâncare arsă în mașina de spălat vase?

Cu toții am trecut prin asta- dacă nu eşti atent/ă chiar şi pentru câteva clipe la oala cu rizotto sau la un sos de roșii care fierbe timp de un minut ai reușit să distrugi nu doar cina, dar și instrumentele tale pentru gătit din oțel inoxidabil care pot fi acoperite cu o crustă neagră atât de groasă și de întărită, încât ai crede că trebuie să îți iei adio de la oala arsă pentru totdeauna. Totuși, dacă acea oalaarsă este într-adevăr fabricată din oțel inoxidabil, ai noroc. Cu puțină înmuiere, setările corecte pentru mașina de spălat vase și folosind produsul corect pentru curățare, poți curăța o oală arsă și să eviți aruncarea acesteia.

1. În general, nu este nevoie să clătești sau să înmoi vasele murdare obișnuite înainte de a le introduce în mașina de spălat vase. Evident, o oală arsă este o chestiune ușor diferită, așadar, înmoaie-o în apă caldă cât mai repede posibil. În această etapă nu se folosesc detergenți pentru spălare obișnuiți sau alți aditivi. Simpla apă va ajuta la înmuierea crustei. Dacă totuși decizi să folosești un aditiv, asigură-te că oala esteclătită temeinic înainte de a o introduce în mașina de spălat vase, deoarece rezultatul poate fi afectat de orice reziduu.

Cum se curăță o oală arsă în mașina de spălat vase?

2. Odată ce oala arsă s-a înmuiat suficient de mult, răzuiește fundul ars cu ajutorul unei linguri sau spatule de lemn pentru a îndepărta crusta întărită, apoi continuă operațiunea cu ajutorul bureților de plastic sau de sârmă.

3. În mod ideal, ar trebui să speli o oală arsă numai cu alte vase foarte murdare. După o petrecere sau o cină pentru mai multe persoane, cel mai bine ar fi să speli ușor farfuriile și paharele și să speli mai temeinic oalele arse, tigăile lipicioase și vasele de copt murdare. Dacă nu ai timp suficient la dispoziție pentru o spălare separată intensă, atunci spală doar oala arsă alături de vasele care nu sunt delicate și fragile și lasă-le pe cele de tipul paharelor de vin și al porțelanurilor pentru o altă zi.

4. Nu supraîncărca mașina de spălat vase și nu înclina oala așa cum ai proceda în mod obișnuit pentru a economisi spațiu. Cu cât spațiul gol este mai mare în jurul oalei arse, cu atât mai multă apă va ajunge la aceasta și cu atât mai curată va fi. Vezi dacă manualul mașinii tale de spălat vase sau site-ul web al fabricantului recomandă un anumit loc pentru vasele cele mai murdare. În caz contrar, introdu oala arsă cu fața în jos pe raftul inferior.

5. Setează mașina de spălat vase la programul cel mai mare posibil. Aceasta poate fi o temperatură ridicată sau o setare „heavy-duty”, „murdar” sau „oale și tigăi” în funcție de model.

You need to accept cookies to play this video

6. Pe lângă produsul de curățare adecvat, apa caldă este un element esențial care va face diferența dintre vasele curate și cele murdare. Dacă este nevoie de ceva timp pentru ca robinetul să se încălzească, același lucru se aplică și apei din mașina de spălat vase, având în vedere că majoritatea mașinilor de spălat vase extrag apa fierbinte. Pentru a te asigura că apa este cât mai caldă posibil de la început, poți lăsa robinetul să se încălzească înainte de a porni mașina de spălat vase. De exemplu, poți umple ibricul sau o găleată pentru a spăla podelele, pentru a evita risipa de apă. 

7. Pentru cele mai murdare vase, recomandăm Somat Gold, o tabletă multifuncţională pentru mașina de spălat vase, cu extra putere pentru a îndepărta resturile de mâncare arse de pe oalele și tigăile murdare. Rezistă tentaţiei de a dubla dozajul- folosirea a două tablete nu va avea un rezultat de două ori mai curat. Dimpotrivă, detergentul în exces poate lăsa urme care sunt dificil de clătit. Vizionează videoclipul de mai jos pentru a afla cum funcționează aceste tablete multifuncţionale.

8. În mod normal, vrei să aștepți până când programul de uscare al mașinii de spălat vase își finalizează ciclul complet, însă este mai bine să scoți o oală arsă cât încă este umedă. Astfel, orice resturi arse care nu au fost îndepărtate complet în timpul spălării vor fi încă moi și pot fi șterse manual cu ușurință. În timpul procesului de uscare, acestea se prind înapoi de oală și vei ajunge înapoi de unde ai pornit.

Cum se curăță o tigaie arsă în mașina de spălat vase?

Majoritatea pașilor de mai sus privind curățarea unei oale arse se aplică și curățării unei tigăi arse, dacă este fabricată din oțel inoxidabil! Totuși, dacă oalele sau tigăile sunt fabricate din aluminiu eloxat, nu ar trebui să le speli deloc în mașina de spălat vase. Oalele și tigăile antiaderente, cu înveliș din teflon pot fi spălate în siguranță în mașina de spălat vase (verifică baza oalei/tigăii, ambalajul sau site-ul web al producătorului), însă nu ar trebui să folosești buretele de sârmă de la pasul 2.

Cum se pot curăța vasele FOARTE murdare în mașina de spălat vase

Odată ce ai curățat cu succes o oală sau o tigaie arsă, vaselemurdare pot părea floare la ureche, însă există alte câteva lucruri pe care ar trebui să le ai în vedere:

1. Spală vasele murdare folosind numai un ciclu heavy-duty dacă ai siguranța că acestea sunt destul de puternice pentru a suporta o temperatură ridicată.

2. Nu poți introduce toate vasele murdare cu fața în jos așa cum ai procedat cu o oală sau o tigaie arsă, însă ar trebui să lași categoric mai mult spațiu între acestea. De exemplu, poți lăsa un spațiu gol între două farfurii deosebit de murdare.

3. Reconsideră modul în care încarci mașina de spălat vase atunci când articolele care se introduc, de obicei, pe raftul superior sunt mai murdare decât de obicei. De exemplu, o cană de cafea care a fost folosită pentru a coace o prăjitură la cană ar trebui introdusă pe raftul inferior, chiar dacă, în mod normal, o introduci pe cel superior.

4. Vasele de copt murdare pot fi aproape la fel de dificil de curățat ca oalele și tigăile arse, așadar, înmoaie-le conform descrierii de mai sus (doar în apă), dacă este nevoie.

Produse înrudite

 • Somat All In 1 Pro Nature
  Somat All In 1 Pro Nature

  Somat All in 1 Pro Nature, detergent tablete pentru mașina automată de spălat vase curăță perfect și îndepărtează cele mai dificile pete, lăsând vasele strălucitor de curate.

 • Somat All in 1 Extra
  Somat All in 1 Extra

  Somat All in 1 Extra, detergent tablete pentru mașina automată de spălat vase asigură o curățare în profunzime, lăsând vasele strălucitor de curate.

 • Somat All in 1
  Somat All in 1

  Somat All in 1, detergent tablete pentru mașina automată de spălat vase asigură o curățare în profunzime, lăsând vasele strălucitor de curate.

 • Somat Gold

  Dozare ușoară, fără pre-clătire și fără mirosuri neplăcute! Somat Gold, detergent tablete pentru mașina automată de spălat vase asigură o curățare în profunzime, lăsând vasele strălucitor de curate.

 • Excellence 4 in 1

  Noua generație de detergent pentru mașina de spălat vase de la Somat: Capsule 4 in 1 pentru o curățare și strălucire uimitoare.

Articole înrudite

 • Cum se poate scăpa de mirosurile neplăcute din mașina de spălat vase
  Cum se poate scăpa de mirosurile neplăcute din mașina de spălat vase
 • Ce temperatură a ciclului de spălare implică cel mai mare consum?
 • Ce se întâmplă în interiorul mașinii de spălat vase atunci când închizi ușa?
  Ce se întâmplă în interiorul mașinii de spălat vase atunci când închizi ușa?
 • Cel mai bun detergent pentru mașina ta de spălat vase
  Cel mai bun detergent pentru mașina ta de spălat vase
 • Cum poți încărca o mașină de spălat vase pentru a obține cele mai bune rezultate
 • Cum să protejezi paharele împotriva depunerilor de calcar în mașina de spălat vase
 • De ce este mai bun detergentul fără fosfați pentru mașina de spălat vase pentru mediul înconjurător?
 • Mașina de spălat vase este cel mai sustenabil mod de spălare?
 • Sfaturi privind apa dură care poate afecta mașina de spălat vase
  Sfaturi privind apa dură care poate afecta mașina de spălat vase