Skip to Content

Proaspăt și curat - de ce este mașina de spălat vase cel mai sustenabil mod de spălare?

De ce este mașina de spălat vase mai bună pentru mediul înconjurător decât dacă speli vase manual? Hai să enumerăm motivele …  Am numărat avantajele folosirii mașinii de spălat vase   în detrimentul spălării manuale, pentru mediul înconjurător și am explicat modul în care diferite programe oferite de mașina de spălat vase pot economisi apă, energie sau ambele.

Mașina de spălat vase este mai bună pentru mediul înconjurător decât dacă speli vase manual?

Cu toții cunoaștem avantajele evidente ale folosirii unei mașini de spălat vase. Îți răpește mai puțin timpul, este mai igienic și mai eficient decât să speli vase manual, plus, îți ușurează munca în ceea ce privește păstrarea ordinii în bucătărie. Totuși, care este impactul eco al mașinii de spălat vase.

Rezultatele investigațiilor independente sunt concludente: mașina de spălat vase este într-adevăr cel mai economic mod de spălare. În general, aceasta folosește mai puțină apă și mai puțină energie. Chiar și pentru a fi produsă nu se consumă energie multă.

Mașinile mai noi sunt mai eficiente din punct de vedere al consumului de energie decât cele mai vechi, mașinile de spălat vase cu o dimensiune medie chiar mare sunt mai economice per ansamblu, însă un model mai compact funcționează mai bine într-o gospodărie mică decât dacă ai folosi o mașină mare pe jumătate goală.

Acestea sunt noțiunile fundamentale, acum hai să le aprofundăm pentru a afla cum poți reduce consumul, cum poți economisi apa și energia folosind programele corecte.

Ce program al mașinii de spălat vase are consumul cel mai mic?

Răspunsul evident ar fi programul eco. Cu toate acestea, dacă locuiești într-o zonă în care există un deficit de apă, economisirea apei este mai importantă. Dacă locuiești într-o zonă în care penele de curent sunt o problemă, poate ar trebui să acorzi mai multă atenție economisirii de energie. Majoritatea fabricanților programează setarea eco pentru a funcționa la un nivel mai scăzut de căldură și pentru a utiliza mai puțină apă, însă merită să consulți manualul mașinii de spălat pentru a verifica potențialul de economisire a apei și a energiei al altor cicluri, cum ar fi setarea pentru o spălare scurtă sau cu puțină apă.

Cum să economisești energie folosind mașina de spălat vase

Asigură-te că mașina de spălat vase este cât mai plină posibil înainte de a o porni. Citește ghidul nostru privind modul de încărcare a mașinii de spălat vase pentru a afla cum poți introduce un număr maxim de vase fără a sacrifica puterea de curățare. Folosește mașina de spălat vase întotdeauna la temperatura cea mai joasă posibil. Desigur, trebuie să setezi programul de căldură pentru vasele deosebit de murdare și este o idee bună să folosești un program cu temperatură ridicată din când în când pentru a curăța mașina și pentru a omorî bacteriile, păstrând însă temperatura rece pentru farfuriile, ceștile și paharele de zi cu zi. În plus, economisește energie alegând folosirea uscării la temperatura camerei (dacă există) sau chiar încheind spălarea înainte de etapa de uscare și lăsând vasele să se usuce la aer, în mod natural.

Așa cum se întâmplă cu orice aparatură electrică, oprește modul așteptare, ori de câte ori nu este folosit. Poți elibera presiunea asupra rețelei folosind mașina de spălat vase la orele în afara perioadei consumului de vârf (de exemplu, seara târziu), atunci când curentul electric este deseori mai ieftin și, cel mai probabil, provine de la centrale electrice locale.

Cum să economisești apă folosind mașina de spălat vase

Nu clăti vasele în prealabil, nici la robinet și nici în mașină. Curăţă vase de resturile alimentare în coș înainte de a încărca, însă nu risipi apa efectuând o acțiune care va fi repetată în mașina de spălat vase. Filmuleţul de mai jos explică motivul pentru care clătirea în prealabil nu este necesară.

Produse înrudite

 • Aditivi
 • Tablete clasice
 • Detergent lichid multifunc­ţional
 • Capsule Somat Excellence 4 in 1
 • Tablete Multifuncţionale
  Tablete Multifuncţionale

Articole înrudite

 • Cum poți încărca o mașină de spălat vase pentru a obține cele mai bune rezultate
 • Ce se întâmplă în interiorul mașinii de spălat vase atunci când închizi ușa?
  Ce se întâmplă în interiorul mașinii de spălat vase atunci când închizi ușa?
 • Sfaturi privind apa dură care poate afecta mașina de spălat vase
  Sfaturi privind apa dură care poate afecta mașina de spălat vase
 • Cel mai bun detergent pentru mașina ta de spălat vase
  Cel mai bun detergent pentru mașina ta de spălat vase
 • Cum se poate scăpa de mirosurile neplăcute din mașina de spălat vase
  Cum se poate scăpa de mirosurile neplăcute din mașina de spălat vase
 • De ce este mai bun detergentul fără fosfați pentru mașina de spălat vase pentru mediul înconjurător?
 • Ce temperatură a ciclului de spălare implică cel mai mare consum?
 • Cum să protejezi paharele împotriva depunerilor de calcar în mașina de spălat vase
 • Cum se pot curăța cele mai murdare vase în mașina de spălat vase