Skip to Content

Ce sunt fosfații și de ce este mai bun detergentul fără fosfați pentru mașina de spălat vase pentru mediul înconjurător?

Detergenții pentru mașina de spălat vase sunt prezentați deseori publicului ca fiind „fără fosfați” sau ambalajul va declara faptul că aceștia nu conțin fosfați. Majoritatea dintre noi realizăm faptul că trebuie să fie un lucru bun, însă te-ai întrebat vreodată ce sunt de fapt fosfații? Citește în continuare pentru a afla.

Ce sunt fosfații?

Fosfații sunt o formă a elementului fosfor care se găsește în stare naturală, fiind prezenți în mediul nostru și care se regăsesc peste tot în jurul nostru. Cu toate acestea, fosfatul chimic anorganic nu este același lucru cu elementul fosfat. Mai exact, fosfatul este o sare a acidului fosforic. Rocile de fosfat anorganic sunt exploatate pentru a extrage fosforul ca îngrășământ agricol. Acesta ajută la creșterea plantei, diviziunea celulară și fotosinteză. Fosfații se formează atunci când fosforul se combină cu alte elemente și funcționează diferit. Diverși fosfați au fost utilizați în produsele de consum, cum ar fi pasta de dinți, vopseaua, detergenții pentru rufe și detergenţii pentru mașina de spălat vase.

De ce s-au aflat fosfații în formula detergentul pentru mașina de spălat vase?

Aproximativ 5% din fosfatul exploatat la nivel mondial a fost utilizat în detergenți până de curând. În cazul detergentului pentru mașina de spălat vase, fosfații au servit la legarea calciului și a magneziului și la suspensia altor particule, ajutând la eliminarea acestora de pe vasele murdare în timpul spălării. De asemenea, aceștia dedurizează apa, prevenind depunerile de calcar în mașina de spălat vase.

Sunt fosfații toxici sau dăunători?

Având în vedere că fosfații se regăsesc peste tot, inclusiv în alimente și corpurile noastre, aceștia nu sunt toxici sau dăunători pentru oameni. De fapt, dacă doctorul tău detectează un deficit de fosfat, ți se vor prescrie suplimente pentru a regla nivelurile de fosfat. Același lucru se aplică și mediului înconjurător: fosfații sunt elemente nutritive care favorizează creșterea plantelor și nu au efecte adverse asupra plantelor sau a animalelor, ca atare. Dacă fosfații nu sunt nici toxici și nici dăunători pentru oameni sau mediul înconjurător, de ce au fost aceștia interziși în detergenții pentru mașina de spălat vase din majoritatea țărilor?

De ce au fost interziși fosfații?

Fosfații au fost interziși pe teritoriul SUA și al UE, precum și în numeroase alte țări. În ciuda faptului că aceștia nu sunt toxici sau dăunători pentru oameni, prezența acestora în canalele navigabile poate afecta echilibrul formelor de viață acvatice. Ca și îngrășământ, fosfații cauzează creșterea rapidă a algelor. Așa-zisa eflorescență a algelor are un efect advers asupra altor organisme care trăiesc în apă. Majoritatea stațiilor pentru epurarea apelor uzate nu pot elimina complet fosfații din apa uzată din gospodărie, așadar, o parte a acestora ajunge inevitabil în canalele navigabile naturale. Țările care au interzis fosfații sperau să limiteze eflorescența algelor și să prevină poluarea râurilor și a lacurilor cu elemente nutritive în exces.

Cum funcționează detergentul fără fosfați pentru mașina de spălat vase?

Detergenții Somat pentru mașinile de spălat vase sunt cu toții fără fosfați, conform reglementărilor UE. Toate formulele detergenţilor Somat au fost regândite pentru a asigura aceeaşi calitate privind curățarea, chiar şi fără fosfat ca și ingredient. Este puțin probabil ca aceasta schimabre  să fi fost remarcată de consumatorii din zone cu apă dedurizată , în timp ce cei din zone cu apă dură ar putea fi nevoiți acum să folosească mai multă sare pentru mașina de spălat vase. La prima comparație de produse a tabletelor pentru mașina de spălat vase după interzicerea detergenților din UE, cel mai mare institut responsabil de testare a produselor de consum din Germania, „Stiftung Warentest” a constatat faptul că Somat Gold a fost câștigătorul testului și s-a dovedit a fi mai bun decât toate celelalte produse, chiar și fără fosfați.

You need to accept cookies to play this video

Produse înrudite

 • Aditivi
 • Tablete clasice
 • Detergent lichid multifunc­ţional
 • Capsule Somat Excellence 4 in 1
 • Tablete Multifuncţionale
  Tablete Multifuncţionale

Articole înrudite

 • Cum poți încărca o mașină de spălat vase pentru a obține cele mai bune rezultate
 • Ce se întâmplă în interiorul mașinii de spălat vase atunci când închizi ușa?
  Ce se întâmplă în interiorul mașinii de spălat vase atunci când închizi ușa?
 • Sfaturi privind apa dură care poate afecta mașina de spălat vase
  Sfaturi privind apa dură care poate afecta mașina de spălat vase
 • Cel mai bun detergent pentru mașina ta de spălat vase
  Cel mai bun detergent pentru mașina ta de spălat vase
 • Cum se poate scăpa de mirosurile neplăcute din mașina de spălat vase
  Cum se poate scăpa de mirosurile neplăcute din mașina de spălat vase
 • Ce temperatură a ciclului de spălare implică cel mai mare consum?
 • Mașina de spălat vase este cel mai sustenabil mod de spălare?
 • Cum să protejezi paharele împotriva depunerilor de calcar în mașina de spălat vase
 • Cum se pot curăța cele mai murdare vase în mașina de spălat vase